"A kíváncsi szellem könnyű, valódi tudásra
csak úgy tesz szert, ha szárnyal...
" Karl Kraus
2025. december 13. Luca, Otília, Lúcia névnapja van
 
 
Japán zöld teakészítől tanfolyamon jártam 2017-12-10 23:31:40














Erős ragasztó-cimke eltávolítása üvegről 2016-08-28 11:01:26

 
 
Vegyél egy befőttesüveget, melyet szeretnél újra felhasználni.
Éjszakára áztassuk be vízbe. Esetleg vizes konyharuhába is becsavarhatjuk.  Reggel a cimke nagyját kaparjuk le.
Vattapamacsra tegyünk  finomított napraforgó olajat és szórjunk rá szódabikarbónát. Átdörzsöljük és kész is.
Melegvízzel elmosogatjuk és szárazra töröljük! 
* műanyag üveg esetén a szódabikarbóna összekarcolja a felületet, így azt hagyjuk el.


2016 augusztusi sárgarépákról fotó 2016-08-11 17:00:07


Rózsavíz házilag 2016-08-09 22:12:00


Május
ban a virágoskertek pompás színekbe tudnak öltözni. Hónap elején a tulipánok, majd jönnek a rózsák. Az időjárás igen szeszélyes tud lenni, így a tetvek ellen jó védenünk a rózsáinkat. Holland társaikat szinte egész évben meg tudjuk vásárolni és szerintem ők kevésbé illatosak, mint a magyar kiskertben találhatók.
A rózsavíz hidratálja és nyugtatja a bőrt. Arclemosóként kiváló tonik lehet.

Rózsapárlat elkészítéséhez:
szárított rózsaszirmok,
egy magas fazék,
párolóbetét,
'pici' rozsdamentes vagy üvegtál, ami felfogja a párlatot,
fazék tetejére illő rozsdamentes tál,
fagyasztott jég a felső tálban,
egy tiszta műanyag vagy üveg a kész rózsavíznek,

A fazékba helyezzük be a párolóbetétet. Öntsük fel annyi tisztított vízzel, hogy még a betétet ne érje el a víz. Középre helyezzük a rozsdamentes tálat, majd köré szórjuk a rózsaszirmokat.
Tegyük tűzre az edényt és forraljuk fel bármilyen fedő alatt. Forrás után vegyük kis lángra, akár lángelosztót is tehetünk alá és a fedőt cseréljük le a 'jeges' tálra. Minél tovább tarjuk a gőzt, annál lassabban olvad a jég és több párlatot nyerhetünk. A saját fazekam esetében ez 40 percig is eltarthat. Ha a jég teljesen elolvadt, akkor zárjuk el a gázt! Hagyjuk hűlni a teljes berendezést, nehogy égési sérülést okozzon.
Nálam a 6dl tisztított vízből és sok szárított sziromból 150ml rózsavíz szokott elkészülni.


*legjobb, ha nem permetezett szirmokat szedünk
*esőben és esős napot követően ne szedjünk
*a szirmokat terítsük szét és meleg, de nem napos helyen szárítjuk legalább 1 napig
*fontos: a növény legalább a fele nedvességtartalmát veszítse el
*én a párlatot a nyári hőségben hűtőben tartom és ha elfogy újat készítek
*belsőleg nem ajánlom, arra inkább vegyünk a boltban bio minőségben
*a szárított sziromokat beáztathatjuk mandulaolajba vagy jojobaolajba minimum 4 hétig
(a rózsaszirmokat olívaolajban nem ajánlott áztatni, mert elég intenzív lehet az olaj illata)
*cosmio.hu oldalról inspirálódtam. Köszönet érte.





mandulaolajban áztatott szirmok



Humusz (csicseriborsó krém) 2016-06-02 18:35:18
Ez egy örök sláger. Ehetjük még főtt gabonával és kész is. Vagy, így tavasszal egy marék párolt spárgával is szuper.
 

Házi mandulatej készítése  2016-05-09 14:50:54

1. a héjas mandulákat 3 percig blansírozzuk forró vízben, vagy áztassuk meleg vízben 5-10 percig,
(közben felteszünk forrni 1l tisztított vizet és hagyjuk hűlni)
2. leszűrjük és kézzel kinyomjuk a szemeket a héjból,
3. légkeveréses sütőben 15 percig, 155 fokon pirítjuk,
4. kicsit hűlnek a magok és turmixolhatjuk is egy nagy teljesítményű géppel,
majd az 1l langyosra hűlt vizet folyamatosan adagoljuk hozzá,
5. leszűrjük, egy tiszta gézzel, sűrű szűrővel, vagy fehér finomharisnyával,
(a megmaradt pépet kiterítjük száradni a szobában, másnap GM kekszet készítünk belőle)
Hűtőben 4 napig is eláll. Ha időközben megromlana meg fogjuk érezni az illaton...

* az utolsó képen home made (levendula illatú-mandulatejes) testápolót láthattok



                    *


Tavaszi zöldek - pácolt gombákkal köles ágyon 2016-05-01 09:39:02
Tavasszal érdemes kihasználni a frissen előbújó zöld leveleket. Például a mángoldot, pac choi-t, újhagymát, új fejes káposztát/kelkáposztát, kel fajtákat, medvehagymát és rukkolát.

Recept:
5 fej erdei gomba (shiitake, csiperke, laska stb.) - vékonyan karikára,
fél kk. fűszer keverék (őt fűszer, garam masala),
0,5 dl szójaszósz (GM és tartósítószer menteset válasszunk) vagy paradicsomlé,
közepes hagyma - apró kockára,
1 tk gyömbér - apróra kockára,
1 ev. citrom leve,
1 kk. nádcukor vagy 1ev. szirup,
A fentieket (gombás pác) összekeverjük és állni hagyjuk a hűtőben min. 20 percig.
Közben felszeletelünk egy sárgarépát vagy egy kisebb kápia paprikát.

Egy lábosban felhevítünk egy 1 ev. növényi olajat. A gombás pácot a vékonyan szeletelt sárgarépával együtt megpirítjuk-főzzük. Ez kb. 15 perc. Közben kevés sót adhatunk hozzá és időnként keverjük át.
Majd tegyük hozzá a nagyobb darabokra vágott zöld leveleseket. Miután a levelek átmelegedtek a tetejére főtt kölest teszünk és fedővel ismét letakarjuk tálalásig.
Keverjük össze majd pirított magokkal és petrezselyem zölddel vagy újhagyma zölddel megszórjuk és ehetünk is.
 
*melegebb tavaszi napon ajánlott fogyasztani, mert az összetevők hűtő hatásúak,
*magasabb fehérjetartalom elérése érdekében tehetünk bele 1 ev. főtt hüvelyest vagy hüvelyesből készült fasírtot (pl. falafelt lsd. lentebb),



 
Savanyúkáposzta leves shiitake gombával és főtt babbal 2015-10-24 17:26:18
1 fej vöröshagyma
1 közepes sárgarépa*
20 dkg savanyú káposzta (tartósítószer mentes)
1db szárított gomba
2-3 gerezd fokhagyma
2 ev. főtt bab

A kevés olajon vagy vízen kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd fedő alatt tovább főzzük 2-3 percig. Beletesszük a házi készítésű savanyú káposztát és az egy db szeletekre vágott shiitake gombát. Felöntjük tiszta vízzel a káposztát, hogy bőven ellepje. Ekkor tehetünk bele néhány gerezd fokhagymát is, ízlés szerint.
Kuktában kis lángon 60 percig főzzük, majd kiengedve a gőzt levesszük a tetőt és belerakunk 1-2 evőkanál főtt babot és összemelegítjük. Tetejét meglocsoljuk 1 kk szezámolajjal.
 
* a vöröshagyma mellé tehetünk egy kevés juliennre vágott sárgarépát,
* a shiitake gombát áztatssuk 15 percig forró vízben és utánna szeleteljük fel vékonyra, a szárát dobjuk ki,
* Tálalhatjuk tofutejföllel/kesutejföllel, de ez elhagyható. A tofutejfölhöz összemorzsoljuk a bio tofut, reszelünk bele fokhagymát, sózzuk és összeturmixoljuk botmixerrel. 1-2 napig még eláll a hűtőben.
*fűszerezhetünk ízlés szerint: vegamix, kakukkfű, borsikafű, őrölt pirospaprika,




Vadgesztenye tinktúra házilag 2015-10-07 21:39:17

Vadgesztenye tinktúra házilag:

A vadgesztenyéket mossuk meg ha homokos és a szemeket vágjuk min. 4 részre. A befőttesüvegünket félig töltsük meg gesztenye darabokkal és öntsük fel minőségű házipálinkával, ameddig ellepi. Esetleg az üveg nyakáig, de mindenképp maradjon legalább 2 cm levegős rész, hogy a felrázások sikerüljenek.

Tegyük napos ablakba és tartsuk szobahőmérsékleten 3-6 hétig. Naponta egyszer rázzuk fel. 
6 hét után textilpelenkával szűrjük le és sötét üvegben tároljuk. Figyeljünk rá, hogy a tinktúra-lé tiszta legyen.

tippek:
  • hidegen sajtolt olajos üvegek kiválóak a tároláshoz,  csak főzzük ki miután kifogyott belőlük az olaj. Gyógyszertárakban is kaphatóak kisebb barna üvegek kupakkal együtt, valamint 70% tiszta alkohol, ami igen drága.
  • Csak külsőleg használjuk! Használat előtt rázzuk fel, mert az alján üledék keletkezhet, de ez semmit nem ront a hatóanyag tartalmán.
  • reggel és este vatta segítségével kenjük be a lábat. Az alkohol egy idő után száríthatja a bőrt, így ilyenkor  a tinktúra felvitele előtt egy házi készítésű olajos krémmel nyugodtan bekenhetjük fájó lábunkat.





A képen bal oldalt vadgesztenye, jobb oldalon szelídgesztenye!



Idén lesz bőven vadgesztenye tinktúrám.
Ezeket egy hét alatt gyűjtöttem.


felrázás után még habzik is



újévi zöldséges lencse fasírtok 2015-09-13 19:58:46
Újév első napján nálunk kihagyhatatlan a lencseleves. Így jó nagy fazékkal készítettem és maradt is bőven.
A maradék levesből kiszedtem 'valamennyi' főtt zöldséget és lencsét, majd összemixeltem. Ízesítettem még frissen reszelt gyömbérlével és tamarival is. Kellett még hozzá felesbe hajdinaliszt és (pirított) kisszemű zabpely, mert ezeket folyamatosan adagolva-keverve tud összeállni az alap.
A bio hidegensajtolt napraforgó olajat felmelegítettem és az első golyónál próbát csináltam, hogy szétesik-e a golyó. (ha szétmenne tegyünk még hozzá fokozatosan többször is kevés hajdinalisztet).

Lencse leves:
  • hagyma - kockázva;
  • sárgarépa - félholdra;
  • fehérrépa vagy paszternák - félholdra;
A zöldségeket megpirítottam után rátettem a főtt lencsét és további vizet (alaplevet), rozmaringágat és egy csipet kakukkfüvet. Forrás után 20 percig kis lángon főztem.







Falafel
100g (száraz) csicseriborsó;
1 közepes vöröshagyma;
40g reszelt cukkini; (télen lehet sárgarépa is);
85g hajdinaliszt;
50g apró szemű zabpehely;
1ev chia mag (3ev vízben 10 percig áztatva)
1 ev sörélesztő pehely;

A frissen őrölt hajdinalisztet összekeverjük a zabpellyel, sörélesztővel és egy csipet sóval. Egy másik edényben összemixeljük a főtt csicseriborsót, a lepirított hagymával, fűszerekkel és a cukkinivel. Aztán mindent összekeverünk (én kézzel csináltam) és süthetjük is hidegen sajtolt napraforgó olajban.
Ebből a mennyiségből 22 db lett, ami összesen 166 ch. 1 db 7,5 ch



Sárgarépa-brokkolival savanyúság 2015-09-13 18:18:50
Szeptemberben még ki tudjuk használni a nap erejét, arra hogy a savanyúságunk 'rendben' elkezdjen érni.
40 dkg sárgarépa (gyufára v.),
10 dkg brokkoliszár (gyufára v.) + pici rózsafejek,
1 csapott ev. tisztított só,
A répa engedett annyi saját levet, amennyi kicsivel ellepte a 'takaró' káposztavelveleket.
A fa pálcákat gyógyszertárban lehet kapni és min. egy órára áztassuk. 5-6 hét múlva fogyasztható.



Savanyúkáposzta-brokkolival 2015-09-13 14:39:25
Kaptam egy 1 kg bio fehér káposztát és volt a hűtőben egy kevés megmaradt brokkoli.
Recept:
1 kg késsel vágott káposzta (lehet géppel is),
1 marék brokkoli,
kevés fűszer (egész kömény, babérlevél, fokhagyma, fekete bors),
2 csapott ev. tisztított só (2%),
A káposztát a sóval néhány percig gyúrni kell, míg levet enged. Hagyjuk állni min. 20 percet letakarva. Az üvegbe belenyomkodjuk és a saját (!) levével elfedi még a "lenyomott" káposzta-kalapot is. Pluszként egy kis befőttes üveggel lenyomjuk és celofánnal rácsavarjuk a fedőt.
Kezdetben a konyhapulton (kb. 1 hét), majd a kamrában tároljuk és összesen 5-6 hét múlva fogyasztjuk. Felbontás után hűtőben kell tartani.
* 3. képen lilakáposzta, édeskömény, sárgarépa, gyömbér reszelt savanyúság,
ez 1%-os sóval készült, mert nekünk a 2 százalékkal túl intenzív lett az íz;


        
CRON-O-Meter vitaminszámláló program 2015-07-23 10:49:17
Az elmúlt napokban beírtam az elfogyasztott ételeim súlyát egy programba és az nagyon jól összesítette a nap végére a szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok százalékos elfogyasztását.
A program regisztrációhoz kötött és itt kell megadnod a paramétereidet is. Ingyenes hozzáférést adnak néhány napig, utána fizetőssé válik. Ekkor több szolgáltatást is igénybe lehet venni.
Szerintem nagyon bőségesen fel van töltve a FOODS táblázata. Az adatokat az esha nevű oldalról gyűjtötték hozzá, egy 35000 tételből. 
Nekem tökéletesen elég volt a free idő. Néhány nap alatt már tisztán lehet látni, hogy az étkezésünkben (szokásainkban) hol vannak hiányosságok és mik azok amiket jól csinálunk. Ajánlom szeretettel.
íme az oldal: [cronometer.com]
* én nagyon ritkán eszem húst és tejet, tojást egyáltalán nem, így szépen látszik a kördiagramon, hogy a B12 vitaminból hosszútávon hiányom lesz és oda kell erre figyelnem. 

Avokádó krém 2015-07-15 11:23:14


1 db közepes, érett (puha) avokádó;
1 marék petrezselyem apróra vágva;
4 levél bazsalikom levél vékony csíkokra vágva,
1/2 kk őrölt római kömény,
1-2 ev. citromlé (hidegben a fele lehet rizsecet is),
1 gerezd fokhagyma reszelve, (vagy egy kisebb párolt vöröshagyma),
só,

A fentieket botmixerrel összekeverjük és kész is. Ha hűtőben tároljuk jobban összeérnek majd az ízek.
Az avokádóm 20dkg-os volt. 1 ev. 2 ch, ami elhanyagolható. Viszont a magas zsírsav és káliumtartalma miatt ne együk meg egyszerre. 1-2 napig eláll a hűtőben.

sárgadinnyés dzsem  2015-07-11 18:36:17
300g sárgadinnye felkockázva;
1dl almalé (sűrítményből);
1/2kk bio őrölt fahéj ,
pici só,
1/4 kk bio stevia por vagy 1 kk nyírfacukor (elhagyhatók);
1kk agar-agar por (elhagyható),
1kk citromlé,

Az almaléhez hozzáadunk 1/2kk. őrölt fahéjat, pici sót, 1/4 kiskanál bio stevia port (elhagyható, ha a dinnye elég édes). A dzsemet forrás után, fedő nélkül, kis lángon főzzük, időnként megkeverve. Addig főzzük, míg a víztartalom lefő (kb. 15 perc) majd 1 kk agar agar port beletesszük és óvatosan kevergetve megvárjuk míg elolvad. Közben 1 kk citromlét is csavarjunk bele. Tiszta üvegbe öntjük és a tetőt rácsavarjuk. Tehetjük száraz dunsztba 1-2 napra.
Az üvegben a dzsem  22,5 dkg, ami 34ch. 1 ev. kb. 2,5 ch
Ha összeturmixoljuk 2 ev. főtt kölessel (kb. 10ch) nagyon finom sárgadinnyés pudingot kapunk.






sushi barnarizzsel  2015-07-10 16:48:15
50g főtt barnarizs;
1db nori lap;
200g zöldségek: brokkoli rózsák, 1 kicsi sárgarépa (50g) 1 cm darabokban, 1 lila hagyma (50g) négybe vágva,

100 g (nekem 7 csapott ev.) barnarizs mixet megmostam, majd kuktában 2x vízben főztem 45 percig. Hagytam kihülni. Az üvegtálban a rizs fele 50g főtt rizs, ezt feltekertem a nori lapra, majd tettem bele tahinit, wasabi port, néhány kocka marinált temphét. Természetesen bármit bele lehet tenni, ami éppen van otthon. Most 8 szeletre vágtam a rudat, vizes késsel. 1 kis falat 5ch (a teljes rúd 37ch).
A zöldségeket pici olajon és vizen pároltam fedő alatt 12 percig. Tálaláskor 1 ev. sushi gyömbér lével meglocsoltam és megszórtam 1 kk. pirított szezámmaggal. Ez a köret 12 ch.


 


Bazsalikomos polenta, zöldbab raguval és salátával 2015-07-09 13:34:42
100g kukoricadara;
pár friss levél bazsalikom;
pici őrölt koriander, csipet kurkuma;
1 kk só;
pirított tökmag szemek;

ragu:
  • 50g (1 kis fej) vöröshagyma félholdra vágva;
  • 100g sárgarépa-fehérépa gyufára vágva (fele-fele arány);
  • 2 db szárított fafülgomba (15 percig forró vízben áztassuk be);
  • 100g zöldbab (blansírozva);
  • 1 ek citromlé
  • 1ek szójaszósz
  • nyers salátalevelek vagy 1 db kovászos uborka;

4dl (4x) sós forrásban lévő vízbe folyamatosan adagolva és kevergetve hozzáadjuk a darát. Ha újraforrt leveszük a lángot és 15 percig főzzük. Gyakran keverjük meg. Az utolsó 5 percben rakjuk bele a fűszereket. Még melegen öntsük át egy tepsibe és hagyjuk hülni. A polenta tetejére pirítsunk tökmagot vagy mandulát.
A vöröshagymát üvegesre pirítjuk pici olivaolajon, majd hozzátesszük a csíkokra vágott f.gombát. 3-4 perc múlva a répákat is beletesszük és fél dl vízzel felüntjük, fedő alatt pároljuk 9 percig, majd tűzről levesszük. A blansírozott zöldbabbal összekeverjük és citromlével, tamarival meglocsoljuk.

A polentát 6 kockára lehet vágni. 1 kocka 12ch. A zöldbab saláta összesen 24ch.
A maradék 5 kockát kínáljuk a család többi tagjának!

     

2015 napfordulók időpontjai 2015-05-13 10:03:23
tél: december 21.- március 20.
tavasz: március 20. - június 21.
nyár: junius 21. - szeptember 23.
ősz: szeptember 23. - december 22.


forrás: wikipédia.org






almás és diós palacsinta 2014-12-22 19:52:29
hozzávalók:

30 dkg liszt (20 dkg bio teljes kiörlésű tönköly ill. 10 dkg bio fehér tönköly simaliszt)
két csipet só,
1 tk aluminiummentes bio sütőpor (vagy étkezési szódabikarbóna)
2 csipet fahéj;
1 ek hidegen sajtolt szezám olaj;
1 csé szódavíz-almalével keverve, almaléből kevesebb;

A liszteket átszitáljuk és hozzáadjuk a pici sót, fahéjat és sütőport. Majd csomómentesre keverjük a folyadékokkal. A tésztát pihentetjük 20 percig (én nem szoktam). Palacsintánként pici olajat kell szétkenni a palacsintasütőben. (Az acél palacsintasütőmet a Lehel téri piacon vettem a mozgólépcsővel szemben. )

A palacsintákat almaszósszal ill. diókrémmel kentem meg. Mindkettőt előző este készítettem, hűtőben tároltam.

almaszósz:

  • min. 6 db alma-hámozva, kockázva. Egy ujjnyi vízen 20 percig főztem közepes lángon. Turmixoljuk.
  • Hozzáteszünk ízlés szerint kevés citromlevet, citromhéjat, csipet fahéjat és csipet sót, és valamilyen édes szirupot (rizsszirup, agave szirup). Pár percig összeforraljuk folyamatos keverés mellett, mert a szirupok hamar leéghetnek.
  • Lehet sűríteni is a szószt kuzuval, agar-agarral, kölesliszttel. Én ezt most nem tettem, mert siettem.
Nem baj ha sok lesz a szósz! Palacsinta nélkül is elfogy! A pirított diókrémet is én csináltam és üvegben tárolom, a hűtőben.




gluténmentes-vegán brownie (desszert) 2014-12-22 19:43:10
hozzávalók:

600 g kockázott édesburgonya;
100 g hajdinaliszt;
80 g darált dió (vagy mandula, a mandulában több fehérje van!);
8 szem áztatott datolya;
4 kanál bio karobpor;
6 ev. rizsszirup;
3-4 ev. saját diótej;

Az édesburgonya kockákat gőz fölött megpároltam (kb. 20 perc). Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat és még melegen hozzátettem az édesburgonyát. Fakanállal jól elkevertem és sűrű masszát kell kapni! Mixelni is lehet, mert nehéz a tészta. A diót azért választottam, mert édesanyám kertjéből való és teljesen bio. A 'pirított' diótejet még előző nap készítettem. Hűtőben akár egy hétig is eláll.
Kis tepsit szilikonos sütőpapírral kibéleltem. Előmelegített sütőben 180 C-on 30-40 perc. Túpróbát azért végezzünk!
Számításaim szerint a képen látható kocka ~22 ch, ami éppen egy tízórai vagy uzsi!



forrás:
zizikalandjai.com deliciouslyella.com